Home > Posts > New world record…

New world record…

It’s a new world record…

Eller rettere sagt: Det er nylig satt to rekorder på en gang. 2010 var et år som går rett inn i historien. Det første spørsmålet er om vi egentlig bør juble for rekorden.

Rekordene det er snakk om går nemlig på temperatur og nedbør. Året 2010 er det varmeste året globalt sett på svært lenge. Og ikke bare det. Det er også året med mest nedbør.

Norsk vinterkulde er dessverre ikke representativt for verdensklimaet. Til tross for at mange forsøker å avblåse dette med tilfeldig variasjon, tyder alt på det motsatte. Året 2010 utpreget seg som et år med lav solaktivitet (og heldigvis for det), i tillegg til at det har vært La Niña som også bidrar til redusert temperatur. Til tross for dette har altså 2010 blitt et rekordår. Det er lite annet enn CO2 konsentrasjonen i atmosfæren som kan forklare dette, til tross for at flere forsøker å så tvil om dette inkludert et par av de mer profilerte politikerne. Faktaene taler allikevel klart og tydelig. Og CO2 konsentrasjonen stiger fortsatt jevnt og trutt. Ikke bare det. De kalde vintrene kan til og med ha sammenheng med klimaendringene og endringer i klimaet i de nordlige områdene, selv om dette ikke er fullstendig klarlagt ennå. Issmelting forårsaket av temperaturøkningen kan faktisk ha betydning for temperaturen i polarområdene ved å midlertidig kjøle ned klimaet.

Det har nettopp vært en katastrofal flom i Australia. Det er vanskelig å bevise at akkurat denne naturkatastrofen er forårsaket av menneskelig påvirkning alene – for det har jo også vært slike naturkatastrofer også i tidligere tider. Det som derimot anses som sikkert, er at både hyppigheten og ødeleggelseskraften til slike naturkatastrofer kommer til å øke.

Det neste spørsmålet er hvor lenge rekorden blir stående. Forskere anslår nemlig at det kommer mange rekorder framover dersom ikke drastiske tiltak gjøres. Det er typisk norsk å være best, sa en av våre tidligere statsministere. Per idag er vi ikke langt fra å være de beste på å ha de største utslippene per innbygger. Riktignok blir vi såvidt slått av et par andre land, men vi ligger så absolutt i toppsjiktet. Det siste spørsmålet er om vi ønsker å også være best i vår egen klasse, å bidra med litt mer CO2 enn våre naboer. Om vi kommer til å sette pris på premien, er nok dessverre tvilsomt. Våre søsken, barn og barnebarn vil utvilsomt ikke sette pris på denne premien.

Det er bare å finne fram badetøyet, sydvesten og paraplyen, men kanskje burde vi også finne fram litt tiltakslyst. Temperaturtrenden snur dessverre neppe av seg selv, og det er faktisk vi som må gjøre noe dersom vi ønsker en bedre framtid.

Referanser:

http://www.giss.nasa.gov/research/news/20110112/

http://www.aftenposten.no/klima/article3984651.ece

http://climateprogress.org/2011/01/12/noaa-2010-tied-with-2005-for-hottest-year-on-record/

Advertisement
Categories: Posts Tags: ,
  1. January 21, 2011 at 20:09

    Ikke bare var året 2010 det varmeste og våteste året, men også et år preget av mange svært mange ekstremværsepisoder.

    Referanser:

    http://climateprogress.org/2011/01/20/world-meteorological-organization-wmo-2010-record-hottest-year-long-term-warming-trend-extreme-weather-events/

  2. January 26, 2011 at 18:49
  3. February 27, 2011 at 21:53

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: