Home > Posts > Fosformangel

Fosformangel

En lite annerkjent utfordring ser ut til å ha større betydning enn vi lenge har trodd. Fosfor brukes i som gjødsel i landbruket – både naturlig og kunstgjødsel har som rolle å tilføre dette til jorda. Ikke bare planter trenger fosfor. Våre egne celler og vårt eget arvestoff er også avhengige av dette.

Per idag er overgjødsling et problem heller enn fosfor mangel, men siden det blir stadig mindre tilgjengelig fosfor er det bare et spørsmål om en del år før vi kan ha en kjempeutfordring om vi ikke gjør noen gode tiltak allerede nå.

Å redusere tap av tilgjengelig fosfor kan gjøres på flere måter. En effektiv strategi er å gå ned et hakk i næringskjeden i maten vi spiser. Dette betyr med andre ord at vi må spise grønnsakene selv og ikke først fore dem til dyr som slaktes og spises. En vegetardiett bruker bare en tredel av den mengden fosfor som det en diett som inkluderer kjøtt gjør. I tillegg bør man i større grad få til en resirkulering av fosfor, og bruke mer planter som har et godt opptak av fosfor. Per idag går det meste av fosforen bokstavelig talt rett i doskåla.

Referanser:

http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/04/20/peak_phosphorus

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=phosphorus-a-looming-crisis

http://www.dagbladet.no/2011/01/21/kultur/debatt/kronikk/15124165/

http://www.abc.net.au/science/articles/2010/08/05/2973513.htm

Advertisements
Categories: Posts Tags: , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: