Home > Posts > ‘Opplysningskontoret’ eller ‘Forvirringskontoret’?

‘Opplysningskontoret’ eller ‘Forvirringskontoret’?

Opplysningskontorene for norsk mat har nå vedtatt fordelingsnøkkelen mellom de fire underkontorene. Nærmere 70% av summen på hele 100 millioner går til Opplysningskontoret for kjøtt. Under 10% går til Opplysningskontoret for frukt og grønt og lusne 2% går til Opplysningskontoret for brød og korn.

Man kan spørre seg hvor fornuften ligger i dette. Det er godt dokumentert at et kosthold preget av mye grønnsaker og lite kjøtt reduserer hjerte- og karsykdom, er forbundet med lavere risiko for sukkersyke/diabetes og mindre vektproblemer.

I tillegg har et slikt kosthold store miljø og økologiske fordeler. Et vegetarkosthold vil gjøre at det er mat nok til flere mennesker enn vi nå er på jorda, mens et kjøttdominert kosthold ikke en gang ville mette den befolkninga vi har.

Hadde det ikke vært for at det såkalte ‘Opplysningskontoret‘ lå i Norge, ville vel de fleste ha kalt dette for propaganda. Propaganda finnes vel kanskje ikke i Norge, bare i land uten fri og uavhengig presse?  Spørsmålet er om det såkalte ‘Opplysningskontoret‘ ikke burde bytte navn.

Hva med ‘Forvirringskontoret‘?

Referanser:

http://www.dagligvarehandelen.com/xp/pub/hoved/hovedside/526481

http://www.framtiden.no/201101203110/pressemeldinger/forbruk/legg-ned-opplysningskontoret-for-kjott.html

http://barekraftighelse1.klimaoghelse.com/

Fraser GE: Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr
2009, 89(5):1607-1612.

Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-
Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K: Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings
from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):516-524.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), The Livestock EaDLI, Steinfeld H, Gerber
P, Wassenaar T, Castel V, Rosales M, de Haan C: Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and
Options. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO),; 2006:407.

Videm V, Tonstad S: Verdt å vite om vegetarmat. Oslo: Dyade forl.; 2010.
http://dyade.no/acem_sites/dyade_no/boeker/verdt_aa_vite_om_vegetarmat

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , , ,
  1. February 10, 2011 at 23:16

    Ikke alt som skjer på bondegården er like idyllisk. Litt info om melk og egg:

    http://veg-veg.no/vegan/dinesp%C3%B8rsm%C3%A5l/melk_og_egg_hvorfor_ikke_rent_etisk

  2. March 12, 2011 at 16:06

    Danmark har fått på plass kjøttavgift. Dette er et godt eksempel til etterfølgelse:

    http://www.ystadsallehanda.se/tycktill/article1407589/Dansk-kottskatt-ar-ett-foredome.html

  1. May 20, 2011 at 19:31

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: