Home > Posts > Mindre kjøtt gir bedre helse

Mindre kjøtt gir bedre helse

Helsedirektoratet lanserte idag nye anbefalinger og sier nå klart og tydelig at det er uheldig med stort kjøttinntak. De nye anbefalingene vektlegger at man ikke bør spise mer enn 500 g rødt kjøtt per uke. Nordmenn flest spiser langt over dette, med svært uheldig konsekvens både med tanke på hjerte-og kar-sykdom, diabetes, enkelte kreftsykdommer og fedme. Å spise vegetarkost derimot har vitenskapelig dokumentert positiv effekt på helse, med blant annet ca 20% nedsatt risiko for hjertesykdom.

Ikke bare helsa vår har godt av mindre kjøtt. Også klimaet vil bedres dersom vi senker kjøttforbruket. Husdyrhold forårsaker også mesteparten av regnskoghogsten samt 18% av utslippet av drivhusgasser – som mer enn transportsektoren. I dag brukes 70% av alle jordbruksarealer til oppdrett av husdyr, men bidrar samtidig bare med 17% av den gjennomsnittlige energien fra kostholdet globalt sett.

Å spise vegetarmat og mindre kjøtt vil altså redusere utslipp av klimagasser og frigjøre dyrkningsarealer på en stadig hardere presset planet.

Ønsker du å starte et sunnere liv, hvorfor ikke lære mer om vegetarmat? Nettsidene til the Vegetarian Society og Norsk Vegetar Forening har mye god informasjon og kan anbefales på det varmeste:

http://www.vegsoc.org/

http://veg-veg.no/

Referanser:

1. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K: Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):516S-524S.

2. Fraser GE: Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr 2009, 89(5):1607S-1612S.

3. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), The Livestock EaDLI, Steinfeld H, Gerber P, Wassenaar T, Castel V, Rosales M, de Haan C: Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and Options. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO),; 2006:407.

4. http://einitiativ.hive.no/bergen/

5. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4013439.ece

6. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4013540.ece

7. http://www.vegsoc.org/page.aspx?pid=600

8. http://veg-veg.no/

9. http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/fagnytt/nye_kostr_d_kan_forebygge_livsstilsykdommer_788064

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , , ,
  1. February 2, 2011 at 23:13

    Vegetarianere har tydeligvis ikke mye å tape på å la fisken være fisk og ikke mat heller:

    http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7487978

  2. March 13, 2011 at 22:58

    Fabelaktig kronikk i Aftenposten om nøkkelhullmat. Nøkkelhull er hull i hodet:
    http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4057727.ece

  1. April 26, 2011 at 18:49
  2. May 20, 2011 at 19:31

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: