Home > Posts > Hvorfor nøkkelhull er hull i hodet

Hvorfor nøkkelhull er hull i hodet

Nøkkelhull i hodet var tittelen på en god og treffende kronikk i Aftenposten om den nye nøkkelhullordningen. Denne ordningen er et samarbeid mellom norske, svenske og danske mat- og helsemyndigheter i fellesskap. Helsedirektoratet og Mattilsynet ansvar for merkeordningen i Norge.

Det paradoksale med ordningen er at matvarer som er marginalt sunnere enn andre tilsvarende matvarer. Dette betyr at rødt kjøtt som det samme Helsedirektoratet anbefaler et lavt inntak av (med svært god grunn), faktisk kan få nøkkelhullmerking dersom det har noe mindre fett. Betyr det at det på noen måte er sunn mat? Frukt og grønt derimot er sjelden merket selv ikke når det er innpakket.

Man kan av og til lure på hvem som egentlig setter kostholdsrådene når det såkalte “Opplysningskontoret for kjøtt” er et bransjedrevet reklameinitiativ mens nøkkelhullmerking nå anbefaler matvarer som Helsedirektoratet selv har gått ut mot i sine anbefalinger. Om Nøkkelhullordningen ikke er god helsepolitikk er det i alle fall god business for produsentene av produktene som får stor økning i markedsandeler.

Og for de som skulle være forvirret kan det være verdt å nevne at de som spiser vegetarkost gjennomsnittlig lever lenger, har mindre hjerte- og karsykdom og mindre av flere andre kroniske livsstilssykdommer.

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: