Home > Posts > Forbud mot plastposer?

Forbud mot plastposer?

En gjennomsnittlig europer forbruker rundt 500 plastposer hvert år. Plastposene som produseres i Europa veier formidable 3.4 millioner tonn. Samtidig er det ca 250 milliarder flytende plastikkpartikler bare i Middelhavet. Selv om plastposene er relativt lette, skaper med andre et stort miljøproblem.

Flere europeiske land har inkludert Italia har forbudt bruk av flere typer plastposer. Irland har også innført endringer som har medført at antall plastposer brukt per person per år har gått fra et gjennomsnitt på over 300 til ca 20. EU vurderer også å følge opp med et forbud.

Er det ikke da også på tide at Norge følger etter? I mellomtida er det jo flott om folk på eget initiativ bruker gjenbruksbærenett og reduserer bruk av plastposer.

Advertisements
Categories: Posts Tags: , ,
 1. June 15, 2011 at 21:45

  Nå følger også Congo-Brazzaville etter:
  http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/02/congo-ban-plastic-bags

  Er det ikke da på tide at vi i Norge også får i gang et tilsvarende vedtak?

 2. August 16, 2011 at 15:06

  Dette høres fornuftig ut på mange måter. Særlig ut fra det perspektiv når plastposene havner i naturen. DA blir de et miljøproblem. Dersom brukere kunne være flinkere til å gjenbruke posene, kunne vi holde plasten i lukkede system og også lage ny plast. For hver kg plast som gjenvinnes, sparer vi uttak av 2 kg råolje, hvilket heller ikke er så galt!

  Jeg er for å bruke gjenbruksbærenett, men ser også fordelen av å bruke plastposer. 60% av plastposene gjenbrukes for restavfall i husholdningene og 22% brukes om igjen til emballasje for panteflasker, metall, glass og klær til returpunkter. (Kilde: klif.no). Ennå finnes ikke noe sterkere emballasje for søppel, enn plastposene. De energigjenvinnes med avfallet etter å – forhåpentlgvis – ha vært brukt mange ganger.

  Hilsen Kirsten Lundem, Informasjonskonsulent i Øvre Romerike Avfallsselskap IKS

  • August 16, 2011 at 16:04

   Jeg er helt enig i at resirukulering og gjenbruk er viktig. Dette kan og bør gjøres i betraktelig større og bedre grad enn det som gjøres idag. Med tanke på plastposer, er det kanskje mange av de som også kan brukes flere ganger også i sammenheng med avfall – som f.eks når glass og metall bringes med til miljøstasjon båret i plastposer. Når glass og metall da er levert på miljøstasjon er det mange som kaster posen og heller bruker en ny.

   For øvrig er det en del emballasje som kan egne seg til pose for restavfall. Dopapir kommer gjerne i en plastpose og denne kan f.eks klippes opp i enden og når den er tom har man en pose til restavfall. Ved god sortering er min erfaring at det ikke blir særlig mye av restavfallet og at man ikke trenger særlig mange flere poser enn det man får av slik emballasje.

 3. August 22, 2011 at 23:02

  One to watch:
  The Majestic Plastic Bag – A Mockumentary

 4. June 3, 2012 at 18:04
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: