Home > Posts > Kan vold noensinne rettferdiggjøres?

Kan vold noensinne rettferdiggjøres?

Vi har gjennomgått en av de mest tragiske hendelsene i norsk historie og få forstår hvorfor. Hendelsene rammet i hovedsak unge og engasjerte og til tross for at det har vært publisert et manifest som skulle forklare bakgrunnen, er det fortsatt ikke mange som forstår det. Hendelsen viser dessverre at i et samfunn der blant annet våpen og ammunisjon er tilgjengelig, er vi sårbare for enkeltmennesker i ubalanse.

Hendelsen kan også gi rom for ettertanke. Den skyldige innrømte raskt å ha gjennomført de grufulle angrepene, men innrømte ikke straffeskyld. Med andre ord, han så tydeligvis ikke noe galt i det å drepe mennesker for å få frem sitt manifest. Noen vil kanskje hevde at det finnes “lakmustester” som rettferdiggjør voldsutøvelse fra for eksempel stater eller grupperinger. Men vil det ikke alltid være en mulighet for at den eller de som setter i gang med voldsutøvelse er fullstendig på avveie – ofte uten å vite det selv?

Volden rammer ofte uskyldige og de som ikke har vært involverte. I krig rammer den ofte sivile. I dag er kanskje tiden inne for å ta et skritt vekk fra en blodig historie og gjøre at våpen og ammunisjon ikke er tilgjengelig handelsevare samt re-vurdere landets involvering i krig.

«Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen»

– Stine Renate Håheim

Advertisements
Categories: Posts

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: