Home > Posts > Jakt – overgrep satt i system

Jakt – overgrep satt i system

Tidsperioden for elgjakta nærmer seg (med ulike perioder i ulike landsdeler). Dette er til spenning og forventning for noen, og stor engstelse for andre. Modige, barske jegere i pakt med naturen skal kjempe mot dyr i naturen. Slik blir det i alle fall ofte framstilt. Spørsmålet er hvor modig det er å komme armert med våpen som kan drepe fra en avstand da din “motstander” ikke en gang kan se jegeren og at din “motstander” er en fredelig gresseter. “Motstanderen” har med andre ord ingen mulighet til å forsvare seg og små muligheter til å unnslippe. Det blir som når elever fra ungdomskolen kommer for å gi juling til førsteklassingene. Eller som massemordet på Utøya. Hvor modig er egentlig det? Fra “kampplassen” tar gjerne jegeren med seg et “krigsbytte”, som ofte innebærer både at dyret spises og ikke sjelden også et gevir som symbol på overgrepet. I 2010 ble det skutt mer enn 36 000 elg i Norge, i tillegg til en mengde rådyr, hjort, hare, storfugl osv.

Selv synes jeg også det er artig med jakt. Jeg har til og med reinsdyr i stua. Og god samvittighet. Jakten foregår nemlig med et digitalkamera. “Kampen” er i høyeste grad stille og fredelig, og begge parter går uskadete fra stedet. Dersom jeg kommer i blikkontakt med dyret, kan jeg se tilbake fredfullt og med respekt, og bidra til en følelse av trygghet.

I menneskets historie er det flere aspekter som har blitt praktisert, men som vi ikke lenger i et moderne samfunn kan tålerere. Dette inkluderer alt fra å slå barn og ektefeller til hevndrap. Kanskje er det på tide å føre jakt på dyr til denne lista over noe som hører historien til?

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , ,
  1. dianealexandra
    August 10, 2011 at 13:50

    Jeg vil ved din side heller ta bilder av et dyr for å tilfredstille min egen trang for underholdning enn å bruke våpen, og ta livet av det. Å drepe et dyr for moro skyld (som kalles også ‘kultur’ noen ganger) bør forsvinne..

  2. November 22, 2011 at 21:05

    Tommy med skråblikk til ettertanke

  3. March 5, 2013 at 12:16
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: