Home > Posts > Men hva med kjøttsmaken da?

Men hva med kjøttsmaken da?

Erstatingsprodukter (havremelk, mock chicken, mock duck, abalone (sopptype), tofu, havrefløte, sooyamelk

Å gi “avkall” på smaken av kjøtt kan virke utenkelig på mange kjøttetere. Det de fleste finner ut når de har droppet for eksempel kjøtt og fisk, er at “kjøttsmaken” ikke lenger framstår særlig fristende. Når lysten på noe med kjøttsmak skulle melde seg, trenger en allikevel ikke å fortvile. Det finnes gode erstatningsprodukter for veldig mange “vanlige” produkter. Man kan få utmerkete vegetarpølser, etterligningskylling (mock chicken – altså vegetarprodukt som smaker som kylling),   etterligningsand (mock duck – altså vegetarprodukt som smaker som and),  soy mince som erstatning for kjøttdeig osv. Slike produkter får en ofte kjøpt i mange innvandrerforetninger (som f.eks Oliven mat like ved Rådhuset) og helsekostforetninger eller butikker med særlig godt utvalg (som Kinsarvik Frukt og Grønt).

Det er selvfølgelig også mulig å lage slike produkter selv fra bunnen.  Disse inneholder ikke noen kunstig og skummel magi, men naturlige ingredienser slik som soyamel,  glutenmel og f.eks soyasaus. I oppskrifter går det gjerne under navnet seitan som brukes en god del i mange asiatiske land. Seitan kan faktisk bli til en ypperlig steik som kan marineres og være utgangspunkt for en bedre søndagsmiddag eller høytidsmiddag, eller den kan bli til seitanpølser til barnebursdagene.

Falaffelblanding (som blandes med vann og stekes)

En annen favoritt blant mange vegetarianere er falaffel. Falaffel er en slags stekt grønnsaksbolle som inneholder kikerter og favabønner. Smaken er  smaker utmerket, og de egner seg i mange retter, salater såvel som i pitabrød som alternativ til kebab.

De aller fleste steder som selger kebab selger faktisk også falaffel i rullepita – som er et bedre og sunnere alternativ. For de som ikke har prøvd, kan dette anbefales på det varmeste (Marken Pizza og Grill sin falaffel kan trekkes fram som ekstra et godt valg).  Falafler er forøvrig lett å lage hjemme også. Enten kan man lage dem fra bunnen av med kikerter og favabønner, eller ved å kjøpe falaffelblandinger som kan blandes ut i vann før de stekes.

Tilsvarende finnes det også vegetarburgere, vegetariske nuggets osv. Disse kan også lages selv eller kjøpes ferdige (se f.eks produktserien til Hälsans Kök som selges på mange helsekostforretninger og butikker med særlig godt utvalg).

Hvorfor ikke prøve deg på noen nye, friske, velsmakende og sunne vegetaralternativer?

Soyapølser, tofu og soyaost

Bønner og linser kommer i ulike smakfulle varianter

Bønner går en sjelden lei av. Legg også merke til hummus som er boks nummer 3. En godt gjemt hemmelighet som er ypperlig pålegg sammen med for eksempel soltørket tomat og alfalfa

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: