Home > Posts > Vegetarisk julemat – en gastronomisk og velsmakende jul uten kjøtt

Vegetarisk julemat – en gastronomisk og velsmakende jul uten kjøtt

Ved Lars Thore Fadnes og Aslaug Moi Frøysnes. Tidligere publisert i Grønn og glad.

Nordmenn fortærer gjennomsnittlig 79 kilo kjøtt årlig og i Norge alene slaktes ca 40 millioner dyr per år. Jula er en av de tidene da kjøttsultne nordmenn overgår seg selv i kjøttinntak.1,2 Hva er da alternativene for oss som ønsker at gris skal få være gris, og ikke kjøtt?

Noe som kan være kjekt å vite er at vegetarisk kosthold belønnes med helsegevinster. Å spise vegetarmat har dokumentert positiv effekt på helse, blant annet med en ca 20% nedsatt risiko for hjertesykdom, nedsatt risiko for diabetes (sukkersyke), samt lavere forekomst av vektproblemer.3,4 Det sistnevnte kan jo være kjekt å vite for de som ofte strever med å komme inn i buksene etter julefeiringa. Det er også verdt å merke seg at leveutsiktene for vegetarianere ser ut til å være bedre enn for de som spiser kjøtt. Fordelen varer med andre ord lenge etter måltidet i tillegg til den bonusen at mange får mindre av den tunge og slappe følelsen et vanlig julemåltid ofte gir. Dessuten er det å kutte kjøttet noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre.

For de som skal feira jula med vegetarmat med kjøttspisende familie og venner, kan man gjøre det enkelt og godt ved å spise det samme tilbehøret og erstatte kjøttet med vegetar-alternativer. Kjøtt, være seg slaktet sau eller gris kan erstattes med f.eks seitan pølser. Disse kan kjøpes på f.eks Kinsarvik Frukt og Grønt, eller lages selv.5 ‘Mock duck’ er også et godt alternativ som kjøpes på hermetikkboks og stekes i olje på lav varme. Dette får man tak i på mange innvandrerbutikker (f.eks Oliven Mat like bak Rådhuset). Det kan med andre ord være kjekt å ta en tur innom et par spennende matbutikker før jul.

En klassiker blant vegetarianere er nøttestek, som for mange er blitt like sterk juletradisjon som pinnekjøtt for mange vestlendinger.6 For oppskrift, ta en titt på:

http://veg-veg.no/mat/middag/nøttestek

Retten egner seg godt med mandelpoteter, enkel salat og et glass rødvin til. Ellers er det også tallrike gode nettsider med tips og råd om vegetarmat, så ta en kikk på http://www.vegetar.com.7,8,9

Så hvorfor ikke la Nasse Nøff forbli Nasse Nøff, i stedet for å slakte ham til inntekt for årets juletallerken?

Referanser:

1. http://www.etiskforbruk.no/nyhetsarkiv/4-hovednyheter/745-okt-kjottforbruk

2. http://www.dyrevern.no/artikler/nyheter_om_mat/50_milliarder_dyr_drepes_i_kjottindustrien_hvert_ar

3. Fraser GE: Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases? Am J Clin Nutr

2009, 89(5):1607-1612.

4. Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-

Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K: Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings

from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr 1999, 70(3 Suppl):516-524.

5 http://www.vegetar.com/mt/2006/05/seitanpoelser_i_julevennlig_ut.html

6 http://veg-veg.no/mat/middag/nøttestek

7 http://www.vegetar.com/mt/2006/05/julemat.html

8 http://www.vegetar.com/mt/2006/05/vegetarisk_julemat_raskest_mul.html

9. http://vegetar.com/mt/2006/05/vegetarisk_julemat.html

Advertisement
  1. January 8, 2012 at 21:24
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: