Home > Posts > Eventyret om oljesølet som skulle vaske verden ren

Eventyret om oljesølet som skulle vaske verden ren

Foto: Lars Thore FadnesDet var en gang like før Norge fant oljen at alle var fattige og nøden var stor. Slik starter eventyret om de norske oljefunnene. I eventyret finner helten, den norske petroleumsindustrien stadige nye funn. Med disse funnene trollbinder ‘helten’ en hel verden til å tro at norsk oljesøl skal vaske verden ren fra elendighet og klimaproblemer.

Helten kan av og til være vanskelig å få syne på, men beskrives av og til som en stolt herre på et høyt berg, av og til beskrives han som en Kari og Ola Nordmann eller kanskje eventyrforteller Moe på bortebane. ‘Helten’ har naturligvis mange fiender, som for eksempel vitenskapsfolk, miljøbevegelsen og en økende andel av verdens befolkning. Naturligvis bruker helten kløkt som velvalgt retorikk, kjøpslåing (både over og under bordet), og (mer og mindre sanne) historier til å holde seg inne med folket.

Gjennom denne strategien smis eventyret slik at tanken om at oljesøl er løsningen på verdens problemer holdes varm. Ikke bare det. Oljesøl blandet i sand blir en slags magisk kombinasjon (vel og merke bare når den håndteres av helten i eventyret) som høstes i landet som tidligere ble prydet med lønneblader, men etter den magiske transformasjonen framstår mer som et krater. Med sin kløkt og teft for en bedre verden kan nemlig ‘helten’ gjøre det ingen andre eventyrhelter kan, nemlig å trosse en hel hærskare av ”forstå-seg-påere” for å få kloa i sort gull og samtidig hevde at dette skal redde verden. Slik vinner ‘helten’ ikke bare halve kongeriket, men mye av det økonomiske verdensherredømmet.

Enkelte i eventyret fryder seg også over at det blir økende Sydenstemning også i de tidligere kalde nordområdene, selv om andre synes regnbygene kommer litt vel tett. Plutselig en dag skjer dessverre nettopp det fiendene har advart om. Snipp snapp snute så er eventyret ute…

Kanskje vi skulle vende tilbake til virkeligheten?

Advertisements
Categories: Posts Tags: , , , , ,
 1. Wenche Dorothea Haukland
  January 18, 2012 at 16:53

  Hei Lars, jeg er en stor tilhenger av eventyr – men her er så mange mer og mindre usynlige troll : ( Ikke så lett for oss Askepotter og Askeladder å kjempe –
  Men eventyr heltene gir seg aldri, og får alltid hjelp og råd på veien-
  Om Sverdet står for : Innsikt, den klare Tanke og Mot, hvem vet –
  Kanskje ser vi Lyset bak de mange Blåner likevel – ? –
  Gamlemor Wenche Dorotea
  : )

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: