Klimagassutslippene fra kjøttproduksjonen betydelig høyere enn antatt
Nye forskning viser at klimagassutslippene relatert til kjøtt- og melkeproduksjonen er betydelig høyere enn det som har blitt estimert hittil. De enorme utslippene er blant annet forårsaket av avskogingen som husdyrholdet og fôrproduksjonen i husdyrholdet står for. Kjøttproduksjonen og meieriprodukter seiler derfor opp som store klimaverstinger.
Klimatiltak bør derfor i høyeste grad inkludere reduksjon i kjøttproduksjonen og konsum av meieriprodukter. Samtidig forsøker norsk landbruksforvaltning å tildekke mye av opphavet til den såkalte “norske” kjøttproduksjonen – der en svært stor andel av fôret importeres. Landbruksforvaltninga tildekker mye av importert av fôr ved å kategorisere det som males i Norge før det blandes i kraftforet som norsk til tross for at mye av dette dyrkes i tidligere regnskogområder og fraktes gjennom Amazonas og over Atlanteren.
Er det ikke på tide at folk får vite sannheten om hva de hva som produseres og hva konsekvensene av produktene?
Veritas liberabit vos!
Akkurat derfor bør det satses stort på økt husdyrhold i Norge på utmark. Da bidrar vi positivt til verdens matfat og behovet for å ødelegge regnskog blir mindre. Husdyhold på utmark gir også ett positivt klimaregnskap da dyra spiser planter og gress som ellers ville råtnet opp.
I norsk sauehold som gjerne ofte blir trukket fram som et av hovedeksemplene på husdyrhold som i noe grad beiter på utmark, brukes gjennomsnittlig 3,5 tonn kraftfôr per tonn kjøtt. Mye av fôret som brukes i Norge er fra områder som tidligere var regnskog. Sauehold er faktisk blant verstingene når man ser på næringsforbruk i forhold til kjøttforbruk. Ser man globalt på det viser tall fra en rapport fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) med navnet «Livestock’s long shadow» at sauehold bidrar kraftig til metanproduksjon, som er en klimagass med sterk drivhuseffekt, og kommer betydelig verre ut enn mye av dyreholdet forøvrig.
Derfor er ikke husdyrhold noen god løsning for miljøet eller med tanke på å bedre verdens matsikkerhet. Et plantedominert kosthold er derimot bra både for miljøet og med tanke på verdens matsikkerhet, noe rapporten «Livestock’s long shadow» viser tydelig.
Kilder:
«Livestock’s long shadow». (FAO) http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM
Arealkrevende nordmenn (Rapport FiVH)
http://www.framtiden.no/view-document/548-arealkrevende-nordmenn.html
Pimentel et al. Ethical Issues of Global Corporatization: Agriculture and Beyond. Poultry Science 2004
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15049482
Beddington. Food security: contributions from science to a new and greener revolution. Phil. Trans. R. Soc. B 2010
Foley JA. Can we feed the world & sustain the planet? Sci Am. 2011