Home > Posts > Sykkeltur mellom Bergen og Stavanger

Sykkeltur mellom Bergen og Stavanger

Bergen og Stavanger er en distanse med mye flott natur. Det finnes flere ulike alternative ruter for syklister (undertegnete har syklet distansen Bergen-Stavanger fire ganger). Den ruten jeg vil anbefale per i dag er via Halhjem med ferge til Sandvikvåg og derfra på vestsiden av Stord over Fitjar, over Bømlo til Langevåg og derfra via Haugesund, over Karmøy, før turen går med ferge ned til Mekjarvik og ned til Stavanger.

For dere som vil se et kart over ruten, kan dere klikke dere inn på

https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=211711227437775675726.0004e3078f8800027efec

Den første delen av strekningen mellom Bergen og Halhjem kan fort være noe trafikkert, men her kan en stort sett følge en del gangvei både i Os kommune og på vei inn mot Os. Det er relativt lite bakker med mindre man sykler over Fanahammeren. Fergen mellom Halhjem og Sandvikvåg går såpass hyppig at du sannsynligvis ikke trenger å sjekke rutetidene.

Strekningene over vestsiden av Stord er flott og kan anbefales på det varmeste. Det er relativt lite trafikk og her er det mye fin natur. Det er relativt lettsyklet terreng med mindre man er uheldig med vindforholdene. Været påvirker ofte hvordan sykkelturer føles og det vil det nok gjøre også her, men er du heldig med været vil du nok like Stord. Fra Stord går det et brosamband over til Bømlo.

Mye av det samme kan sies om Bømlo som om Stord. På den første delen av distansen er det mye gang og sykkelvei av brukbar kvalitet. Terrenget er noe kupert, særlig sør mot Langevåg og noe i nærheten av bruene. På Bømlo er det også mye fin natur og trafikkforholdene på andre halvdel av strekningen der man følger mindre trafikkerte veier er stort sett bra.

Fra Bømlo og Langevåg går turen over til fastlandet ved Haugesund. Den første delen av denne strekningen er lite trafikkert og går gjennom et fint og landlig område. Rundt Haugesund kan en spare en del kilometer på å følge fylkesvei de siste kilometerene inn til Haugesund, selv om disse er noe mer trafikkerte. Langs deler av denne strekningen går det gangvei.

Like sør for Haugesund går det en større bro over Karmsundet til Karmøy. Karmøy er også en idyllisk øy. Det er en del trafikk over Karmøy, men mye av strekningen har gang- og sykkelvei med rimelig grei kvalitet. I hovedsak vil jeg anbefale å følge disse over mesteparten av Karmøy. Høydepunktet av Karmøy er etter min mening Skudesneshavn helt i sør, som er en perle av de sjeldne. Med godt vær er sjansen stor for at du forelsker deg i denne kystperlen. Per i dag går det en fergeforbindelsen mellom Skudesneshavn og Mekjarvik. Jeg ble fortalt fra folk i Skudesneshavn at fergeforbindelsen mellom Skudesneshavn og Mekjarvik planlegges nedlagt i nær framtid. Om det vil være båtforbindelse mellom Karmøy og Stavangerområdet på annen måte vet jeg ikke, slik at dere som planlegger å sykle tilsvarende distanse bør sjekke ut om det fortsatt er ferge-/båtforbindelse før dere legger ut på turen.

Fra Mekjarvik i Randeberg like nord for Stavanger er det kun litt over 10 km sykling inn til Stavanger. Her kan du velge mellom en flott sykkelvei gjennom skog eller en som følger ikke alt for trafikkerte veier.

Alt i alt er distansen mellom Bergen og Stavanger fra litt over 200 km  med mye av distansen i flott natur (men det finnes også betydelige lengre alternativer for de som skulle ønske det). Mange vil derfor kunne sette stor pris på denne etappen.

Advertisement
Categories: Posts Tags: , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: