Bare litt matrester…
Norske husholdninger kaster rester i høyt tempo. Mange tror dette spiller lite rolle. Mange har ikke lagt merke til at dette faktisk har store konsekvenser for matsituasjonen i verden og for klimautslipp. Faktisk er det slik at ca en tredel av maten vi kjøper, kastes som avfall. “Maten vi kaster kunne ha vært spist av de som sulter” hører vi ofte, og mange tror dette bare er myte. En stor del av norsk mat er faktisk importert, og på grunn av stor kjøpekraft henter vi mat fra mange land som har store utfordringer med å mette egne befolkninger. Alternativt importerer vi mat fra land, som igjen importer mat fra andre land, slik atresultatet av kjedereaksjonen blir det samme. Dette bidrar selvfølgelig også til å presse prisene på maten opp, slik at mange fattige ikke har råd til å kjøpe tilstrekkelig mat. Resultatet er faktisk at maten vi kaster, bidrar til å forverre sult og underernæring.
Den norske regjering og Kristin Halvorsen har dessverre ikke fortstått rekkevidden av dette. Da finanskrisen truet, var rådene vi fikk å øke forbruket vårt. Ikke særlig solidarisk i alle fall… I tillegg kommer hele 10 % av klimautslippene i rike land kommer fra produksjon av mat som kastes.
Sofieprisvinneren Tristram Stuart fra Storbritannia satte i gang en kampanje med fokus på det enorme fråtseriet av mat som kastes, og har gjort seg kjent ved å mette tusenvis på Trafalgar Square i London – kun ved bruk av fullt brukbar mat som har blitt kastet. Det er faktisk såpass mye mat som kastes at bare fra England alene kunne 30 millioner sultende – mettet av mat som bokstavelig talt går rett i søppelkverna. Dersom både Europa og USA minimaliserte kasting av mat, ville dette frigjøre mat tilstrekkelig til 1 milliard mennesker – tilsvarende til antallet som hver dag går sultne i seng. Dette er et tankekors…
Neste gang du har rester i kjøleskapet til overs, tenk deg om en gang til før du kaster maten i søpla. Hvorfor ikke heller lage litt restemat?
Kilder:
http://www.guardian.co.uk/environment/ethicallivingblog/2009/jul/17/food-waste-tristram-stuart
http://www.adressa.no/meninger/article1616228.ece
Bruk fryseren for å unngå at mat kastes:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2011/apr/21/freezer-waste-cold-shoulder
Et godt valg av prisvinner hos Sofie-stiftelsen der forrige vinner var James Hansen:
“Ny 1: Tristram Stuart hedres med Sofieprisen 2011 for å bekjempe kasting av mat.”
Over 2000 ble mettet av mat som egentlig skulle kastes
16. juni 2011 Håkon Fossmark, FiVH
Det er utrolig hvor mye god mat du kan lage av mat som egentlig var ment for søppeldunken. Det fikk over 2000 personer smake.