Home > Posts > Bare litt matrester…

Bare litt matrester…

Norske husholdninger kaster rester i høyt tempo. Mange tror dette spiller lite rolle. Mange har ikke lagt merke til at dette faktisk har store konsekvenser for matsituasjonen i verden og for klimautslipp. Faktisk er det slik at ca en tredel av maten vi kjøper, kastes som avfall. “Maten vi kaster kunne ha vært spist av de som sulter” hører vi ofte, og mange tror dette bare er myte. En stor del av norsk mat er faktisk importert, og på grunn av stor kjøpekraft henter vi mat fra mange land som har store utfordringer med å mette egne befolkninger. Alternativt importerer vi mat fra land, som igjen importer mat fra andre land, slik atresultatet av kjedereaksjonen blir det samme. Dette bidrar selvfølgelig også til å presse prisene på maten opp, slik at mange fattige ikke har råd til å kjøpe tilstrekkelig mat. Resultatet er faktisk at maten vi kaster, bidrar til å forverre sult og underernæring.

Den norske regjering og Kristin Halvorsen har dessverre ikke fortstått rekkevidden av dette. Da finanskrisen truet, var rådene vi fikk å øke forbruket vårt. Ikke særlig solidarisk i alle fall… I tillegg kommer hele 10 % av klimautslippene i rike land kommer fra produksjon av mat som kastes.

Sofieprisvinneren Tristram Stuart fra Storbritannia satte i gang en kampanje med fokus på det enorme fråtseriet av mat som kastes, og har gjort seg kjent ved å mette tusenvis på Trafalgar Square i London – kun ved bruk av fullt brukbar mat som har blitt kastet. Det er faktisk såpass mye mat som kastes at bare fra England alene kunne 30 millioner sultende – mettet av mat som bokstavelig talt går rett i søppelkverna. Dersom både Europa og USA minimaliserte kasting av mat, ville dette frigjøre mat tilstrekkelig til 1 milliard mennesker – tilsvarende til antallet som hver dag går sultne i seng. Dette er et tankekors…

Neste gang du har rester i kjøleskapet til overs, tenk deg om en gang til før du kaster maten i søpla. Hvorfor ikke heller lage litt restemat?

Kilder:

http://www.guardian.co.uk/environment/ethicallivingblog/2009/jul/17/food-waste-tristram-stuart

http://www.adressa.no/meninger/article1616228.ece

http://www.tristramstuart.co.uk/

http://www.tristramstuart.co.uk/FoodWasteFacts.html

Advertisement
Categories: Posts Tags: , , , ,
 1. April 24, 2011 at 12:26
 2. June 14, 2011 at 20:07

  Et godt valg av prisvinner hos Sofie-stiftelsen der forrige vinner var James Hansen:
  “Ny 1: Tristram Stuart hedres med Sofieprisen 2011 for å bekjempe kasting av mat.”

 3. June 19, 2011 at 20:40

  Over 2000 ble mettet av mat som egentlig skulle kastes

  16. juni 2011  Håkon Fossmark, FiVH

   

    Det er utrolig hvor mye god mat du kan lage av mat som egentlig var ment for søppeldunken. Det fikk over 2000 personer smake.

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: